Kalevalan päivän ilta 28.2.2006

Perhon kirjastoon kokoontui Kalevalan päivän kulttuuritapahtumaan viitisenkymmentä vierasta. Juhlan ohjelman sisältönä oli päivän teemana liittyvää musiikkia, runoja ja kehruuesitys.

Musiikkiosuudesta vastasivat mukaansatempaavasti ja taitavasti Sari ja Seija Tuominiemi esittämällä kansanlauluja ja muuta musiikkia. He esittivät kappaleita myös kanteleella.

Yleisö sai seurata muun ohjelman ohessa Aino Kuusjärven ja Martta Vasalammin ammattitaitoisesti esittämää kehruunäytöstä. Käsityö oli ennen maaseudulla välttämättömyys ja elinehto sekä vapaa-ajanviettoa.

Möttösen näytelmäpiirin tunnelmallinen ja huumoriakin sisältävä runoelmaesitys sai yleisön mukaansa. Runot kertoivat maaseudun arjesta ja menneisyydestä; ne oli koottu Eeva Heilalan runoteoksesta "Kirje maalta".

Yhteislauluna kaikui komeasti kirjastosalissa runoesityksen päätteeksi "Nälkämaan laulu".

Juhlan juonsi Perhon kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Mirja Siironen, joka kertoi yleisölle myös laskiaisen perinteesta Samuli Paulaharjun teoksesta "Suomenselän vieriltä" ja lausui otteita Kalevalasta.

Kirjaston oheistoimintatilassa, Sinisiivessä, 1.2.-5.3. ollut teemaan liittyvä Käden taidot -näyttely herätti runsaasti kiinnostusta. Näyttelyssä kävi noin 430 henkilöä.

Seuraavan näyttelyn ajankohta on 8.3.-2.4. jolloin esillä on Olga Melet-Pajuojan ohjauksessa syntyneitä perholaisnuorten ja -lasten maalauksia ja piirustuksia.

Lahja Varila