Syyskokous Kokkonevan koululla 2013

”Nyt laulan Kokkonevasta, on siellä kotimme”

Perhon kotiseutuyhdistys kokoontui sääntömääräiseen syyskokoukseensa tällä kertaa Kokkonevan koululle 5.11.2013. Koulunmäki oli touhua täynnä, sillä sateen ja pimeyden saattelemana paikalle olivat tulleet myös perhepäivähoitajat ja lastenhoitajat omaan palaveri- ja fysioterapia-iltaansa. Kahvittelut sujuivatkin yhteisissä merkeissä.

Varhaiskasvatusjohtaja Jaana Paananen kertoi Kokkonevan Ryhmäperhepäiväkodin toiminnasta: Linnunlaulu- ja Lounatuuli-ryhmiksissä on yhteensä 29 lasta ja kuusi työntekijää. Koulun tiloissa on myös 11 oppilaan esiopetusryhmä opettajansa kanssa. Koulua on kunnostettu vastaamaan pienten lasten tarpeita, samoin pihapiiri on asianmukainen. Ruoka kuljetetaan keskuskoululta, henkilökunta huolehtii myös siivouksesta. Liikuntasalia käyttävät ilta-aikaan mm. Perhon painijat, asuntopuolella on vuokra-asukkaita.

Kotiseutuyhdistyksen syyskokouksessa hyväksyttiin tulevan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Johtokunnan erovuoroiset Tarja Pohjonen, Irene Poranen, Leena Poranen ja Outi Leväniemi valittiin uudelleen, puheenjohtajana jatkaa Mirja Siironen. Toiminnantarkastajana on Jorma Koivuniemi, varalla Olavi Flink.

Illan päätteeksi muisteltiin Kokkonevan kylän menneisyyttä, mutta tultiin myös nykypäivään. Pirteä yhdeksänkymppinen Lilja Riutta kertoi tulostaan emännäksi Riutalle ja elämän niukkuudesta sodanjälkeisissä oloissa. Työtä oli maatalousperheessä paljon, lapset varttuivat.

Hannu Aho puolestaan muisteli Kokkonevan kansakoulun varhaisvaiheita: vääntöä koulun paikasta oli Perhonjoen takana olevan Pannulan alueen kanssa ja ylipäätään koulun saamisen kanssa. Maaliskuussa 1957 Kokkonevan koulu vihittiin käyttöön, ja monet suuretkin ikäluokat ovat tällä paikalla sittemmin koulutaipaleensa aloittaneet. Ennen uuden koulun rakentamista koulu toimi Matokankaan talon tiloissa. Koulu on ollut aina hyvä opinahjo, kohtaamispaikka ja monista juhlistaan mieleen jäänyt. Vielä 1990-luvulla koululla toimi kirkonkylän esikoulu ja ykkös-kakkosten luokat; nämä ryhmät palasivat takaisin kirkonkylälle 2000-luvun ensikymmenellä ja Kokkonevan koulu oli hetken pois koulukäytöstä, kunnes nykyinen ryhmäperhepäiväkoti aloitti toimintansa.

Hannu Aho korosti puheenvuorossaan myös entisaikaan kylällä vallinnutta ahkeraa talkoohenkeä; nykyaika on tuonut siihen omat sävynsä kuten muuallakin. Maatalousvaltainen, elävä kylä Kokkoneva on edelleenkin, vaikka monien työpaikka on kotikylän ulkopuolella.

Kokkonevan vanha nimi on ollut Matokangas aina 1960-luvulle asti; nimi lienee tullut Matokankaan talon mukaan, joka on ollut Pirttikosken ohella vanhimpia kylän taloja. Pieni puro, Mato-oja, laskee Perhonjokeen. Kokkoneva-nimen takana puolestaan ovat paikalliset kokko-alkuiset nimet, Kokonsaari, Kokkokallio. Suomen sodan muistomerkit Schönemanin hauta ja Fieandtin kivi kuuluvat kyläkuvaan.

Kylän rajoiksi koulupiirin mukaan on mielletty valtatie 13:n varsi Huhtakankaasta Laajalan taloihin ja joen toisella puolen Sivulan talosta Viertolan taloon Oksakosken suuntaan. Kylällä on toiminut koulun vieressä myös sekatavarakauppa ja posti 1950-luvulta 1970-luvulle, aluksi Rauni ja Oili Taipaleen omistuksessa, sittemmin Eero ja Maija Kankaan ylläpitämänä. Kauppa tuhoutui tulipalossa 1970-luvun alussa.

Monia muitakin muisteluita sisältyi kokousiltaamme, ja lopuksi saimme kuulla Tapani Anttilan laulamana Martta Vikmanin sanoittaman ja säveltämän Kokkonevan laulun.