Kokoukset

Kevät/syyskokous 2020

Perhon kotiseutuyhdistyksen kevätkokous jäi maaliskuussa pitämättä covid 19 -epidemian vuoksi. Keskiviikkona 16.9.2020 järjestettiinkin Perhon kirjastossa sitten samalla kertaa sekä kevät- että syyskokous.

Kevätkokouksen asialistalla oli toiminnantarkastukertomuksen hyväksyminen vuodelta 2019. Kannatusjäsenmaksun suuruus oli ollut kymmenen euroa, maksaneita jäseniä oli 79. Johtokunta oli kokoustanut tarvittaessa; syyskokous oli Rauhanyhdistyksellä ja kevätkokous asumis- ja palveluyksikkö Aamuruskossa. Kokkonevan Suomen sodan taistelumuistomerkeistä on pyritty huolehtimaan, samoin Hauta Perhossa -kohteesta Jängällä sekä kotiseutumuseosta; museolla oli yhteinen kesätyöntekijä kunnan Artstudion kanssa. Kotiseutukirjoja on ollut myynnissä ja uusin on ollut työn alla. Kesäretki tehtiin Kivijärven kotiseutuyhdistyksen luokse, ja yhdistys oli mukana Jukolan joulumarkkinoilla Perhon seurojentalolla. Tilinpäätös oli alijäämäinen; suurimman osan varoista vei vuodelle 2019 asettunut loppumaksu museon pärekaton uusimisesta.

Syyskokokouksessa käsiteltiin vuoden 2021 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Kokous piti jäsenmaksun suuruuden kymmenen euroa ennallaan; talousarviossa näkyy suurimpana tulona marraskuussa 2020 valmistuvan uuden kirjasen Perholaiset rattailla – kaksipyöräisistä nelipyöräisiin, entisajan kulkupelejä ja matkantekoa myyntituloarvio. Museotoimintaa ja muistomerkkien kuntoa pyritään parantamaan kertyvillä varoilla ja avustuksilla. Heinäkuussa toivottavasti voidaan taas pitää museoa auki.

Henkilövalinnoissa vuodelle 2021 ei tapahtunut muutoksia: puheenjohtajana jatkaa Mirja Siironen, muut johtokunnan jäsenet ovat Sisko Erkkilä, Veli-Matti Kalliokoski, Tuula Kinnunen, Aulis Koivuniemi, Outi Leväniemi, Olavi Poikola, Tuula Poranen ja Pekka Riihimäki. Perinne ja kulttuuri ovat arvostamiamme asioita; olkaa yhteydessä meihin ja tervetuloa osallistumaan toimintaammme ja tilaisuuksiimme. Kotisivut ovat osoitteessa http://www.perhonkotiseutuyhdistys.com.

Perhon kotiseutuyhdistyksen kirjanen on siis ilmestymässä ennen joulua; tarkoitus on järjestää kirjastolla kirjan julkistamistilaisuus yhdessä jo keväällä peruuntuneen Anita ja Olavi Salmen kirjan Asutustoiminnalla luotiin kyliä tyhjästä, Perhon Mökälä kukoisti hetken korvenraivaajien työllä esittelyn kanssa. Yhdistys osallistuu myös valtakunnallisille kotiseutupäiville Kokkolassa 20.-21.11.2020.

Kotiseutuyhdistyksen syyskokous ma 11.11.2019 Aamuruskon asumispalveluyksikössä

Kokousasioita: Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Mirja Siironen, erovuoroiset johtokunnan jäsenet valitttiin uudelleen seuraavalle kaksivuotiskaudelle, tilintarkastajana jatkaa Jorma Koivuniemi. Käytiin läpi toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2020. Jäsenmaksu säilyy ennallaan 10 eurossa. Tulevanan vuonna pyritään toimittamaan ja painamaan seuraava kirjasemme. Osallistutaan valtakunnallisille kotiseutupäiville Kokkolassa 13.-16.8.2020.

Aamuruskon toimintaa esitteli Tanja Pohjonen. Tämä uudehko kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö on otettu käyttöön joulukuussa 2015. Parhaillaan tehostetussa asumispalveluyksikössä on 10 vakituista asukasta, kaksi huonetta on intervallipaikkoina. Haanentien varressa on kahdeksan tukiasunnon talo, näistä viisi asuntoa on käytössä nyt. Vuorotyötä tekevää henkilökuntaa on 12, joista 10 vakituista ja 2 määräaikaista. Päivisin asukkaat esimerkiksi työskentelevät läheisessä toimintakeskuksessa.

Kiitos Aamuruskon asukkaille ja henkilökunnalle, että saimme piipahtaa luonanne kokouksemme merkeissä.

Aamurusko

Kotiseutuyhdistyksen kevätkokous ke 27.3.2019 Perhon Rauhanyhdistyksen tiloissa

Käsiteltiin sääntömääräiset kevätkokousasiat ja kuultiin mielenkiintoisia perinnepuheenvuoroja kahvittelun ohessa, mm. Esa Linnan kertomana.

Kotiseutuyhdistyksen syyskokous 29.11.2018 ammattiopistolla

pidettiin Ruokala Perhossa to 29.11.2018 klo 18.30. Käytiin läpi sääntömääräiset syyskokousasiat. Puheenjohtajana jatkaa Mirja Siironen, johtokunnan erovuoroisen tilalle valittiin Aulis Koivuniemi. Jäsenmaksun suuruus on jatkossakin 10 euroa. Suunnitelmissa on mm. seuraavan kirjasen julkaiseminen v. 2019. Puheenvuoron Perhon maaseutuopiston historiasta käytti talon pitkäaikainen teknisen työn opettaja, nykyinen eläkeläinen Olavi Flink.

4.4.2018 Kevätkokous vanhalla kirkonkylän kansakoululla

Lokakuu 2017 Syyskokous Jängän urhelilutalolla

Maaliskuu 2017 Kevätkokous seurakunnan Kulmakivellä

1.12.2016 Syyskokous St1:llä

5.4.2016 Kevätkokous nuopparin kotiseutuarkistossa

24.11.2015 Syyskokous Möttösen koulun perinnepirtillä

syyskokous02
Mirja Siironen, Erkki Takanen, Mauri Minkkinen
syyskokous01
Möttösen vanhaa koulua
syyskokous03
Kokousyleisöä Möttösen koululla

18.3.2015 Kevätkokous Oksakosken koululla

Kotiseutuyhdistys kokousti kirkonkylällä

Perhon kotiseutuyhdistyksen syyskokous pidettiin tiistai-iltana 11.11.2014 kirkonkylällä Mikin Grillin kokoustilassa. Yhdistys jatkaa kylille jalkautumistaan: viime keväänä oltiin Korkiakankaalla, viime syksynä Kokkonevalla, edellisenä keväänä Salamajärvellä jne. – ja nyt oli kirkonkylän vuoro.

Sääntömääräisessä syyskokouksessa käsiteltiin vuoden 2015 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Kannatusjäsenmaksu pysyy ennallaan, kahdeksassa eurossa; maksaneita jäseniä on noin 80. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Mirja Siironen, johtokunnan jäseninä Olavi Poikola, Leena Poranen, Pekka Riihimäki, Irene Poranen, Pekka Flink, Tarja Pohjonen, Jorma Laajala ja Outi Leväniemi. Toiminnantarkastajana on Jorma Koivuniemi.

Kotiseutumuseoa pidetään auki tulevana kesänä, museon katon kuntoa tullaan tarkastamaan. Kokkonevan taistelupaikka ja Hauta Perho -muistomerkeille laitetaan uudet vihkolaatikot vierailijoita varten. Kotiseutuarkisto kirjaston alakerrassa on myös valmis vastaanottamaan yhdistysten, järjestöjen ja yksityisten kirjallista materiaalia säilytettäväksi; asiointi kirjaston kautta. Yhdistyksen julkaisujen myyntiä jatketaan paikallisissa liikkeissä, kunnantoimistolla ja kirjastolla.

Kokouksen jälkeen kahvittelun lomassa kuultiin kokousväen muisteluita ja tarinoita asiasta jos toisestakin. Merkittävän kotiseututyön on tehnyt Olavi Flink avustajineen laittamalla opasteen ”Hämäläisten kalakellari” vanhalle kalakellarille Leskelän talon läheisyydessä. Samainen kellari on kuvattuna jo Samuli Paulaharjun kirjassa Suomenselän vieriltä. Samalta suunnalta löytyy myös Jylhän 1930-luvun lento-onnettomuuden muistomerkki, jonka pystyttämisessä kyläläiset ovat olleet aktiivisia.

Tilaisuuteen oli kutsuttu myös kaksi pitkään Perhon kirkonkylällä asunutta henkilöä muistelemaan ja kertomaan paikallisista asioista. Pekka Lindholm on kotoisin Petäjävedeltä, joten hänen varsinainen ”kirkonkylänsä” on paikallisissa lapsuusmaisemissa. Perho on muodostunut entiselle kunnanjohtajalle kuitenkin kotipaikkakunnaksi 40 vuoden asumisen myötä. Paljon on Perhon keskusta muuttunut asuinalueiden kaavoituksen ja rakentamisen kautta. Viimeisimpinä muutoksina näemme Perhonjokirannan maisemointityön kauniin tuloksen; alueitten jatkuvaa hoitoa vain tarvitaan, peräänkuulutti Lindholm. Kunnallismiehenä hän kertoi merkittävästä lainsäädännön uudistamisesta 1970-luvulla, joka sysäsi alulle monia kunnallisiakin uudistuksia; aina jälki ei ole ollut toivotunlaista, kun tullaan nykypäivään.

Kotiseutuun ja ihmisen juuriin liittyen Pekka Lindholm painotti ihmisten henkistä hyvinvointia: mitä enemmän on ihmisiä yhdistäviä asioita, sen parempi. Myös perholaisessa luonnossa Lindholm näkee arvonsa: ”hiljaisuus” kävisi kaupaksi matkailijoille taatun laadun ja turvallisuuden kriteerien täyttyessä. Tässä vaiheessa Ellen Lehtimäki hauskuutti yleisöä ja kertoi juhannusvieraistaan, jotka hän päätti viedä hiljaisuudesta nauttimaan Koirasalmen erämaahan. Mutta voi sitä autojen paljoutta paikalla – moni muukin oli lähtenyt juhannushiljaisuuden perään!

Toinen kutsuvieraamme oli siis Ellen Lehtimäki, Kellokoskelta kirkonkylälle vuonna 1965 muuttanut perusperholainen. Kellokosken maisemakin on sittemmin muuttunut, ikävä on ollut oman kylän ihmisiä. Lehtimäki teki pitkän työuransa, 36 vuotta, keskuskoulun käsityönopettajana eli nykytermein tekstiilityönopettajana. Kouluaihe kirvoittikin kokousyleisössä varsinaisen koulumuistelujen sarjan. Monet paikalla olevista olivat olleetkin Lehtimäen oppilaina, hyvin muistoin.

Kirkonkylälle muutettuaan Ellen Lehtimäki asui kunnantalon asunnossa, josta muistona olivat mm. samassa rakennuksessa sijainneet hammaslääkärin tilat ja erityisesti hammashoitoon kuuluvat tuoksut. Omakotitalon tontti löytyi Pappilantien varresta; samaan aikaan rakennettiin mm. paikallisten tuntemaa Särkilahden taloa ja nykyistä Taito Salosen taloa. Rakennusmiehet olivat perholaisia osaajia. Yksittäisiä muistinpilkahduksia menneiltä ajoilta olivat mm. maidonhaku maitohinkkiin Peritalon kaupasta ja kauniilla käsialalla kirjoitetut KPOn laskut!

Paljon jäi vielä tarinoita kertomatta mutta marraskuinen ilta oli jo pitkällä ja kotiinlähdön aika. Seuraavaa kevätkokousta kaavailtiin lähtötunnelmissa jo alustavasti Porasen kylälle.

Mirja Siironen

5.11.2013 Syyskokous Kokkonevalla

19.3.2013 Kevätkokous Salamajärvellä

20.11.2012 Syyskokous Möttösessä

6.3.2012 Kevätkokous Kivikankaalla

1.11.2011 Syyskokous Peltokankaalla