Museoraportti 2006

Aloitin työt Perhon kotiseutuyhdistyksessä 15.6.2006. Heti alkajaisiksi saimme lahjoituksena lähemmäs sata uutta esinettä kotiseutumuseoomme. Kävin hakemassa ne lahjoittajan luota, ja kunnan talonmiehen avustuksella siirsimme esineet Taipaleen koulun tiloihin väliaikaiseen säilytykseen. Tämän jälkeen aloitin uusien esineiden luetteloinnin kotiseutuyhdistyksen pääkirjaan.

Esineiden luetteloinnin jälkeen siirrätin uudet esineet kotiseutumuseoon, joka ei vielä tässä vaiheessa ollut avoinna yleisölle. Ainoastaan kaksi esinettä, tahko ja iso puusaavi, jäivät Taipaleen koululle, koska en uskonut niille löytyvän sopivaa paikkaa museosta. Asetin uudet esineet sopiviksi katsomiini paikkoihin ja laitoin niihin numerolaput. Tämän jälkeen päivitin kaikki museon eri osastojen esinelistat. Sellaiset esineet, joille en sillä hetkellä löytänyt sopivaa näyttelypaikkaa museosta, laitoin väliaikaisesti museon sisäportaiden alle pahvilaatikkoon. Näissäkin esineissä on numerolaput, joten ne on helppo tarkistaa pääkirjasta.

Kesäkuun lopussa saimme vielä lahjoituksena vanhoja valokuvia, jotka olivat valmiiksi kehyksissä. Lisäksi ennen museon avautumista ehdin myös käydä tutustumassa arkistoon, jonka sisältöön minua perehdyttivät yhdistyksemme puheenjohtaja Mirja Siironen sekä arkistoa hoitava Niina Honkalehto. Arkistossa päähuomioni kiinnittyi kotiseutuyhdistyksen siellä säilytettävään materiaaliin. Tämän pohjalta kirjoitin myöhemmin listan, jossa on luetteloituna kaikki kansiot ja muut materiaalit, joita yhdistys arkistossa säilyttää.

Museo avasi ovensa 1.7. Ennen tätä olin saattanut sen esittelykuntoon siivoamalla kaikki osastot sekä tarkistamalla esineiden sijainnit. Lisäksi puheenjohtajamme oli museomme viihtyisyyttä lisätäkseen tuonut paikalle maton, lammastaljan esittelijän tuolin päälle sekä päällisen aulan kirjoituspöydälle. Itse kävin hakemassa museon portaille kukat, ja lisäksi uudistin myöhemmin vielä museon ”tervetuloa, ilmainen sisäänpääsy” -kylttiä.

Aukiolopäiviin nähden museossa kävi varsin kiitettävästi vierailijoita, yhteensä 139 ihmistä. Kävijöitä riitti lähes joka päivälle; ainoastaan heinäkuun lopussa alkoi olla hiljaisempaa. Vierailijat olivat poikkeuksetta varsin kiinnostuneita vanhoista esineistä sekä niiden tarinoista ja käyttötarkoituksista, mikä esittelijälle oli todella palkitsevaa.

Museon viimeisinä aukiolopäivinä tein loppusiivouksen ja tarkistin vielä, että esineet ovat oikeilla paikoillaan. Museo sulki ovensa 30.7., eli tänä kesänä se oli auki ainoastaan heinäkuun ajan. Samalla päättyi myöskin pestini kotiseutuyhdistyksessä tämän kesän osalta.

Kotiseutulukemistot ja postikortit eivät menneet kaupaksi, mutta museon säästöpossuun kertyi kuitenkin yhteensä 17,95 euroa.

Työskentely Perhon kotiseutuyhdistyksessä oli tällaiselle historianopiskelijalle erittäin antoisa kokemus. Lisäksi museo oli minulle jo ennestään tuttu, koska olen ollut siellä esittelijänä aiemminkin, kesällä 2004. Tästä parin vuoden takaisesta työkokemuksesta oli paljon hyötyä, koska esineet olivat siten jo ennestään tuttuja, minkä vuoksi saatoinkin tällä kertaa keskittyä itse esittelyyn sekä museon järjestelemiseen.

3.8.2006
Esfir Linna
fil. yo.

Esfir Linnan lisäpohdiskeluja sähköpostitse 24.8.2006

”Nyt kun otit puheeksi nuo aukioloajat, niin tuli mieleeni muutakin. Itse asiassa näistä oli tarkoitus kirjoittaa jo museoraporttiin, mutta en sitten muistanut.

Nimittäin pohdiskelin tuossa kesän mittaan museomme tilaongelmaa. Rakennus alkaa olla auttamattomasti liian pieni; esimerkiksi jos ensi kesänä tulee paljon lahjoituksia, ei niille oikeastaan enää ole paikkaa, kun tämäkin vuosi teki jo tiukkaa. Asiaa helpottaisi luonnollisesti, jos kotiseutuyhdistys onnistuisi saamaan jostain jonkinlaista varastotilaa. Tosin tämähän on kustannuskysymys myöskin, joten ei välttämättä niin helposti toteutettavissa. Mutta jos tällainen varastotila jostain saataisiin, niin sitten voisi tehdä jonkinlaisia muutoksia museon esineiden näytteillepanoon. Museossa on nimittäin tällä hetkellä paljon samankaltaisia esineitä, samoin kuin osittain rikkinäisiä esineitä. Jos käytössämme olisi varastotila, voisimme siirtää näitä samanlaisia tai rikkinäisiä esineitä sinne säilytykseen ainakin toistaiseksi ja merkitä nämä siirrot pääkirjaan, jolloin pysyttäisiin ajan tasalla esineiden sijaintipaikoista. Tämän kautta museoon tulisi lisää tilaa uusille esineille. Koska kovin montaahan samanlaista esinettä ei välttämättä kannata yhtäaikaa pitää näytillä. Näyttelyn monipuolisuus olisikin siis avainsanamme.

Kun näin saataisiin lisää tilaa museoon, olisi myös esineiden järjestely sekä siistinä pito helpompaa, ja vieraidenkin olisi helpompi paneutua esineiden katseluun, kun ne eivät olisi niin tiheään ahdettuina.

Ai niin, niistä aukioloajoista vielä! Mielestäni tänä kesänä kävi varsin mukavasti ihmisiä ja esim. enemmän kuin viime vuonna, ottaen huomioon että museo oli silloin kauemman aikaa auki. Jo parin vuoden takaa muistan, että heinäkuu oli kävijämäärältään vilkkaampi kuin kesäkuu. Eli periaatteessa on ihan hyvä, että museo on auki vain heinäkuussa. Toisaalta se on kuitenkin aika lyhyt aika. Ja uskoisin, että kesäkuullekin löytyisi kävijöitä. Mutta jos museo olisi auki taas kesäkuussakin, niin ongelmaksi voisi joka tapauksessa muodostua kävijämäärän vähyys. Joten kuinka järkevää se sitten olisi… mene ja tiedä.

Itsellenihän oli nyt tosi hyvä tilanne se, että museo oli auki vain heinäkuussa, koska uusien esineiden luettelointi olisi ollut erittäin hidasta ja hankalaa, jos siinä samalla olisi pitänyt pitää vielä museotakin auki. Tavaroitahan tuli kuitenkin noin sata kappaletta. Sen sijaan nyt uusien esineiden järjestäminen, paikalleen laitto ym. onnistu varsin jouhevasti, kun museota ei tarvinnut virallisesti pitää auki. Eli ehkä kallistun kuitenkin siihen, että museo kannattaa ensi kesänäkin pitää auki vain heinäkuussa.

Kellonajat olivat mielestäni sopivat. Viikonlopuille passaa hyvin lyhyemmät aukioloajat, koska muistini mukaan pari vuotta sitten ei viikonloppuina enää aukioloaikojen viimeisinä tunteina käynyt juuri porukkaa. Silloinhan museo oli vielä vkonloppuisinkin auki klo 12-18.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s