Museoraportti 2007

Aloitin työt Perhon kotiseutumuseossa 15.6.2007. Vain muutamaa päivää aikaisemmin yhdistys oli maalannut museon ulkoseinät vapaaehtoisvoimin. Itse tartuin oman työrupeamani alkajaisiksi museon sisätiloihin. Jo edellisvuonna olin pannut merkille, että museossa oli esillä aivan liikaa esineitä, josta monet olivat lisäksi rikkinäisiä. Myös samankaltaisia esineitä oli paljon. Yhdistyksemme puheenjohtajan Mirja Siirosen kanssa päätimme muuttaa yhden museorakennuksen huoneista kokonaan varastokäyttöön, jonne yleisöllä ei olisi sisäänpääsyä. Tähän huoneeseen vein kaikki ne esineet, joiden en syystä tai toisesta katsonut sopivan museon esillepanoon.

Seuraavaksi ryhdyin museon perusteelliseen siivoukseen. Tarvittavat työvälineet sain puheenjohtajaltamme. Aloitin siivoamisen yläkerrasta, missä kävin ensin läpi katon ja seinät. Sen jälkeen puhdistin esineet pölystä ja muusta liasta yksitellen. Lopuksi imuroin koko tilan. Alakerran siivosin samaa järjestystä noudattaen.

Yhdessä puheenjohtajamme kanssa ideoimme museoen seinille uudet infolappuset vanhojen tilalle. Yhdelle aulan seinustalle laitoin Perhon kartan sekä tietoiskut Kokkonevan taistelupaikasta ja Hauta Perhossa -muistomerkistä. Toiselle aulan seinustalle sen sijaan laitoin museorakennukseen liittyvää tietoa: seikkaperäisen selonteon museorakennuksen vaiheista, kopion kotiseutiyhdistyksen ja manttaalikunnan välisestä kauppakirjasta sekä Markku Siirosen tekemän pohjapiirustuksen museosta. Puheenjohtajamme tulostamien vanhojen valokuvien pohjalta kirjoitin seinille pieniä tietokortteja, jotka kertoivat joko jostain tietystä esineestä tai sitten laajemmin jostain teemasta, kuten esimerkiksi pellavanvalmistuksesta. Päivitin myös seinillä olevat esinelistat. Kaikki tekstien kirjoittamiset ja tulostukset tein Perhon kunnantalon tiloissa. Heinäkuussa, museon jo avauduttua, maalasin vielä museon ulko-oven oviraudat.

Museon viihtyisyyden lisäämiseksi puheenjohtajamme toimitti sinne mattoja, lampaantaljan esittelijän tuolin päälle sekä liinan aulan pöydän päälle. Hän toi museolle myös rekvisiittaa, kuten matonkuteita ja vanhan, sanomalehdille tarkoitetun seinätelineen.

Museo avasi ovensa yleisölle 1.7.2007. Vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta vierailijoita riitti hyvin; päivääkään ei mennyt, etteikö joku olisi käynyt. Museon viimeiseen aukiolopäivään, 29.7., mennessä nimiä vieraskirjaan oli kertynyt mainiot 173.

Museossa oli myynnissä kotiseutulukemistoja ja postikortteja, myöhemmin myös tervahaudan hiiliä ja tervaa. Myynnistä kertyi rahaa yhteensä 40 euroa. Lisäksi saimme vapaaehtoista kannatusmaksua 20,75 euron verran. Yhteensä kotiseutuyhdistyksen kassaan kertyi museon aukioloaikana siis 60,75 euroa.

Perhon kotiseutuyhdistys sai alkukesästä museoapurahaa 1500 euroa, jotka oli tarkoitus käyttää museorakennuksen maalaamiseen, valaistuksen uusimiseen, ulkoportaiden kaiteisiin sekä vesikourun hankkimiseen ja asentamiseen Ensimmäistä lukuunottamatta muita kohteita ei ehditty toteuttaa työsuhteeni aikana. Ainakin valaistuksen uusiminen kuitenkin toteutui elokuun alussa.

Työskentely Perhon kotiseutumuseossa oli mieluista ja tuttua, olihan tämä jo kolmas kesäni museon palveluksessa. Tulevaisuudessa toivoisin, että yhä useampi perholainen nuori kiinnostuisi kotiseudustaan ja sen menneisyydestä. Omaa historiaamme emme koskaan voi tuntea liikaa.

Esfir Linna
fil. yo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s