Museoraportti 2017

Aloitin työni Perhon kotiseutumuseossa 19.6.2017 ja työskentelin yhteensä kuusi viikkoa. Kesäkuun aikana siivoilin museota aloittaen yläkerrasta edeten kohti alakertaa. Varsinkin yläkerrassa oli paljon siivottavaa talven jäljiltä, mutta kunnollisen siivouksen jälkeen hämähäkinseitit ja katosta pudonneet roskat olivat tiessään. Senkin jälkeen viikoittainen siivous oli paikallaan, sillä ulkoa kulkeutui paljon hiekkaa ja kiviä museon lattialle.

Siivouksen jälkeen aloitin esineisiin perehtymisen. Esineiden käyttötarkoituksia oli aluksi hankala selvittää ja nimet eivät jääneet muistiin, mutta kesäkuun lopulla asiat olivat jo melko lailla hallussa. Tarkistin myös esineiden numeroinnit ja nimilistat, joista löysin puutteita, joten tein uudet listat ja muutin väärät numeroinnin oikeiksi. Joidenkin esineiden kohdalla numerointi oli hankalaa, ja niiden numerointi jäi edelleen hieman epäselväksi.

Heinäkuussa museo virallisesti avautui. Ensimmäisenä päivänä museoon tuotiin taideteoksia ITE-taiteen museosta, jotka olivat näytillä museossa heinäkuun ajan. Teokset olivat käsin tehtyjä. Varsinkin lapset pitivät paljon pingviinejä ja hevosia esittävistä veistoksista.

Vierailijoille pidin museossa esittelykierroksia. Aluksi hieman jännitti, mutta pian rohkaistuin, koska sain hyvää palautetta vierailijoilta. Opin myös päivä päivältä enemmän esineistä, sillä monilla itseäni vanhemmilla oli paljon yksityiskohtaista tietoa joistakin esineistä, ja myöhemmin pystyin hyödyntämään sitä työssäni.

Työ itsessään oli hyvin vaihtelevaa. Joinain päivinä museossa ei saattanut käydä ketään, jolloin aika kävi vähän pitkäksi. Tällöin siivoilin ja tutkin esineitä tarkemmin. Kannoin myös mukanani hyvää kirjaa tällaisten päivien varalta. Joinain päivinä vieraita kävi todella paljon ja silloin ei tekemistä puuttunut. Osa vierailijoista halusi katsella esineitä itsekseen ja osa taas halusi kunnon museokierroksen. Lapset kyselivät innoissaan esineidenkäyttötarkoituksia ja museon seinien välissä olevaa käytävää he kiersivät useaan kertaan. Vieraita kävi paljon ympäri Suomea. Monet heistä olivat olleen ohikulkumatkalla ja pysähtyivät vierailemaan museon lisäksi myös kirkossa. Vieraita kävi myös Ruotsista ja jopa Yhdysvalloista. Heidän kanssaan sain puhua englantia, vaikka se hieman vaikeaa olikin, koska joidenkin esineiden nimiä en tiennyt enkä myöskään löytänyt sanakirjasta. Myös esineiden käyttöön liittyvä sanasto ei ollut kovin tuttua, mutta esittely sujui silti melko hyvin.

Perhon kotiseutumuseo on myös mukana Miedän museo -hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa alueellista identiteettiä, sekä kehittää paikallismuseoita. Toiminta näkyi Perhon kotiseutumuseossa muun muassa museopassien muodossa. Passeihin pystyi kerätä tarroja Keski-Pohjanmaan eri museoista ja osallistua arvontaan.

Kaiken kaikkiaan työni kotiseutumuseossa oli todella mahtavaa. Opin itse todella paljon paikallishistoriasta ja oli myös kivaa opettaa sitä muille. Viimeisenä työpäivänä olin hieman haikealla mielellä museon sulkemisen takia. Kiitän kotiseutuyhdistystä tästä mahtavasta kesätyöpaikasta!

Elisa Kivelä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s